Update Knälux

Precis som jag gjorde hösten 2017, så skulle jag köra lite enduro för skoj skull. Jag skulle tävla älgjakten i Hallsberg som en kul grej och uppladdning inför GGN. Jag fick låna en sprillans GasGas endurocykel.

Racet gick bra inledelsevis. Men mitt under tävlingen när jag körde ner i ett djupare stalp i full fart på en lång raka, bara vek sig framhjulet och cykeln styrde rakt in i ett par träd. Jag hade inte en chans att väja eller kasta mig av cykeln. Det va ett av dom snabbaste partierna på banan där det gick i ca 60 km/h. Min första tanke va att jag skulle klappa i huvudet hårt rätt in i träden. Dock lyckades jag vrida mig på nått vis precis innan jag slog i, så att jag missade med huvudet. Istället tog den värsta smällen rakt över höft och knä på vänster sida. Det började smärta ordentligt direkt och när jag kollade ner på benet såg jag att foten pekade rakt ut även fast jag höll benet rakt. Det visade sig att jag hade vridit av knät och brutit bäckenet. Jag fick snabbt bra hjälp på banan av både sjukvård och några andra personer, vilket jag är enormt tacksam för. Första dygnen vart jag inlagd på Örebro universitetssjukhus, innan man ville flyga hem mig till sjukhuset i Mölndal. När jag kom in på sjukan konstaterade man att jag haft en oerhörd tur trots allt. Brutet bäcken, ledbanden i knät tvärt av på både insida och utsida(MCL & LCL), främre korsband tvärt av(ACL), vadben(fibula) söndertrasat precis under knät, trasiga meniskar, trasig ledkapsel.. knät var så sargat så det är ett under att jag inte dragit av nerver och kärl i knät vilket hade lett till att underbenet hade dött. Då hade jag varit tvungen att kapa det ovanför knät. Med en sån allvarlig skada som jag hade så blev jag ett intressant fall i rent forskningssyfte och fick snabbt en operationstid med tre av Sveriges absolut främsta knä-specialister, Kristian Samuelsson, Jon Karlsson och Mikael Sansone. Både Jon och Kristian har bla. arbetat ihop med Freddie Fu som opererat Zlatans knä. Det blev en fem timmar lång operation. Dom har öppnat knät med ett rejält snitt på både insida och utsida för att komma åt att reparera allt trasigt.

De två första månaderna hade jag ont oavbrutet och var tvungen att gå på morfin dygnet runt. Första månaden på tunga doser, därefter mindre för varje vecka för att trappa ner. Först sju veckor efter operation så började jag kunna gå och använda benet lite mer normalt. Då började jag också ordentligt med rehab och det har gjort att det blivit betydligt bättre med tiden.

Det är helt otroligt att jag kommit dit jag är idag redan nu på så kort tid, med tanke på hur illa allting var och kändes den första tiden efter smällen. Efter operationen frågade mig läkarna va mitt mål var nu efter min skada. Jag sa att jag ville komma tillbaka och köra motocross igen. En av dom började skratta och dom ruskade bara på huvudena. ”Vårat mål är att du ska kunna promenera igen.. Att du ska få ett fungerande ben så du tex kan gå ut i skogen och plocka svamp. Inga tunga/påfrestande arbeten eller aktiviteter”. Rehab tiden var beräknad på ca 2 år. Alltså verkade en comeback på hojen helt utesluten. Till en början vart jag helt knäckt. Det var då som jag tog kontakt med Ortho Center i Göteborg, även kallat IFK kliniken, där jag varit med tidigare skador för rehab. Vi la direkt upp ett rehab schema som till en början var väldigt lätt och enbart innehöll lätta rörelseövningar. Nu 4,5 månader efter OP’n har jag börjat köra tyngre cykelpass, tyngre övningar och tyngre vikter. När jag kom i kontakt med Fredrik Bergström och Anna Borgwall på Ortho Center började jag få tillbaka lite hopp om att få sitta på cykeln igen. Dom hjälper mig allt dom kan och när väl tiden är inne får vi se om knät kommer att hålla för att köra. Så jag tränar oerhört hårt för det och så mycket som knät tillåter.

Det värsta av allt med den här skadan är att den orsakades av ett tekniskt fel på hojen. Den var jätte fin och smidig att köra. Men det var ett fabrikationsfel på framaxeln och det har jag i efterhand fått höra att den skulle ha bytts ut till en ny av handlaren. Detta var inget jag visste eller hade fått höra innan jag körde med den. KGK som är importör av GasGas ska ha gått ut med en bulletin till alla handlare att framaxeln på alla 18’ modeller ska bytas, vilket inte hade gjorts på denna som jag körde. Varför den inte var ersatt med en ny vet jag inte. Men jag vet att jag heller inte är ensam om detta då jag varit i kontakt med en till som råkat ut för exakt samma problem, som dock kom undan med lindrigare skador än mig. På bilderna som jag lagt till här i inlägget kan man se att den är felsvarvad och är nästan lika tunn som en läsk burk där den har gått av. Nu i efterhand när jag hunnit smälta allt lite är jag glad att jag är där jag är och fortfarande kan gå. Det slutade väldigt illa men frågan är hur illa det hade gått om jag hade slagit i träden med huvudet eller ryggen först.

Den här tiden har periodvis varit den värsta jag varit med om. Ett rent helvete. Jag tror inte det är så många som förstår hur jävligt det har varit och vilken outhärdlig smärta jag haft. Jag är tacksam för att ni vill läsa det här och ta del av det jag varit med om. Är oerhört tacksam för allt stöd jag fått av dom som hjälpt mig i det här. Min familj, alla vänner, alla som hört av sig och alla sponsorer som fortsätter stötta mig. Tusen tack. Jag hoppas jag kan ge er nånting positivt tillbaka snart 👊🏼 // Eddie

Annonser

4 reaktioner på ”Update Knälux

 1. Rätt korkat att hänga ut både sponsorer och att det va fel på hojen. Du lär ju lyckas bra med att få nya sponsorer i framtiden.

  1. Jag har fått höra från flera håll att vissa personer slänger skit på mig efter den här händelsen och jag har hållit helt käft fram tills nu. Tror du det är konstigt att jag ruttnar eller om jag inte har nämnt nått negativt och ändå får skit? Dessutom kanske jag aldrig ens kan köra hoj igen. Försöker bara få ut rätt story så att inte folk smutskastar mitt namn när det är jag som nästan förlorat benet

  2. Vadå hänga ut! Det var ju fel på hojen som dom visste om! Det hade aldrig hänt om dom åtgärdat felet! Så om det hänt dig Björn hade du lagt locket på då? Så jävla dum kommentar!

  3. Rätt korkat av dig Björn att ens kommentera, du har ingen aning om vad Eddie genomlidit pga en feltillverkad hjulaxel som brast på banans snabbaste parti.
   Generalagenten har verkligen gjort allt som kan förväntas av dem, gått ut med en bullentin och meddelanden till deras åf, handlaren som skulle åtgärdat detta, hur tänkte han ? Varje normalt funtad människa förstår vilka konsekvenser det kan bli när en sån åtgärd inte utförs.
   Tycker du att det är konstigt att man berättar vad som hänt då ??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s